over

Juiste woorden bedenken

De een is goed in tanden trekken, de ander goed in woorden bedenken. Een tandarts moet wel de juiste tanden trekken en een ‘woordenbedenker’ moet de juiste woorden bedenken. Woorden die passen bij het doel en bij de doelgroep. Dat laatste is mijn vak, en stiekem ook mijn passie. Inmiddels al ruim twintig jaar.

Wetenschap en onderzoek

Ik schrijf het liefst over wetenschap en onderzoek. In het Nederlands, maar ook in het Engels. Op een manier die ‘iedereen’ kan begrijpen – niet enkel de onderzoekers zelf. Wetenschapsjournalistieke artikelen, achtergrondverhalen en onderzoeksportretten, waarin ik de soms complexe boodschap van wetenschappers en inhoud van hun onderzoek in begrijpelijke teksten vertaal. Die kloppen en ook nog lekker lezen.

Ooit begon ik als promovendus in de taalpsychologie, maar ik verkoos al snel de journalistiek. Liever wetenschap beschrijven dan wetenschap bedrijven. Altijd vanuit de inhoud met de blik naar buiten en een haakje naar de lezer. Dat werd breder en breder en bovendien steeds leuker.

Mijn interesse gaat vooral uit naar gezondheidszorg, (dier)geneeskunde, voeding, taal en psychologie (cognitie), maar je kunt me ook inschakelen voor een artikel over quantummechanica, nanotechnologie, sportvoeding, of schoonheidsproducten. Juiste woorden bedenken kan in principe over elk onderwerp en voor elk communicatiemiddel. Van magazines, websites, brochures en jaarverslagen tot boeken. Eindredactie doe ik ook. Mijn juiste woorden zijn ook dé juiste woorden.

Juistewoordenbedenkershumor

Schrijven is heel serieus, zeker over onderzoek. Humor biedt dan een mooie knipoog naar de werkelijkheid. Ik maak graag juistewoordspelingen en die belanden soms ook in mijn teksten. Noem het juistewoordenbedenkershumor. Want hoe moeilijk een onderwerp ook is, als juiste woorden af en toe een glimlach opwekken, sla ik twee vliegen in één klap.