3D-foto's geven betrouwbaar beeld van aangezichtsveranderingen

3D-foto’s geven betrouwbaar beeld van aangezichtsveranderingen

3D-foto’s zijn een betrouwbare manier om veranderingen van het aangezicht voor en na een operatie te meten. Dat is een van de conclusies van Bram van Loon, die op 7 maart promoveert bij de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Radboudumc. Hij deed onder meer onderzoek bij patiënten met schisis en patiënten die een kaakoperatie ondergingen.

Link naar originele artikel

Een operatie aan het gezicht, vooral aan de neus, kan iemands aangezicht flink veranderen. De neus staat immers midden in het gezicht, waardoor elke verkleining, verandering of reconstructie direct zichtbaar is. Wel zo prettig als chirurgen zouden kunnen voorspellen hoe het gezicht eruit gaat zien na een operatie, zodat patiënten vooraf een goed beeld kunnen krijgen van het resultaat.

Stereofotogrammetrie

Radboudumc foto aangezichtsverandering (Bram van Loon)Stereofotogrammetrie kan daarbij helpen, constateert Bram van Loon in zijn promotieonderzoek. “Stereofotogrammetrie is een manier om 3D-gegevens van het gezicht te verkrijgen, in dit proefschrift met name van de neus”, legt hij uit. “Bij deze methode maken we foto’s met zes digitale camera’s vanuit verschillende hoeken. De beelden worden vervolgens samengevoegd tot één beeld. Vergelijk het met zo’n speelgoedkijker, een View-Master. Die legt ook verschillende plaatjes over elkaar heen waardoor een 3D-beeld ontstaat.”

Objectieve weergave

Van Loon vergeleek verschillende operaties die invloed hebben op de buitenkant van de neus, zoals schisis- en kaakoperaties: “Deze operaties worden al veel langer gedaan, maar er werd nooit gebruikgemaakt van 3D-fotografie. Wij wilden kijken in hoeverre 3D-foto’s betrouwbaar zijn.”
Van Loon maakte eerst bij vrijwilligers 3D-foto’s op verschillende momenten, om te kijken of deze vergelijkbaar en nauwkeurig genoeg waren voor klinisch gebruik. Dat bleek het geval; vooral de gebieden van het voorhoofd en de neus waren betrouwbaar te vergelijken. Daarna onderzocht hij de klinische mogelijkheden van 3D-fotografie bij onder meer schisispatiënten voor en na een neuscorrectie. De 3D-foto’s gaven een objectieve weergave van de postoperatieve resultaten. Verder stelde hij vast dat de beschreven operaties de symmetrie van het gezicht inderdaad aanzienlijk verbeteren.

Tentstokken van het gezicht

Het onderzoek van Van Loon maakt deel uit van een groter 3D-project van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Radboudumc, dat in 2005 is gestart om de beeldvorming van weke delen, bot en tanden steeds betrouwbaarder te maken. “In de toekomst willen we patiënten een goed beeld kunnen geven van de veranderingen in hun gezicht na een operatie, de neus is daar een onderdeel van. Dan kunnen ze vooraf een betere afweging maken. Als je bot gaat verplaatsen, verandert er ongetwijfeld iets aan het gezicht. Het zijn de tentstokken van het gezicht. Elke verandering is meteen te zien.”

Grote groepen

De 3D-methode blijkt betrouwbaar genoeg om mensen op meerdere momenten te fotograferen en op basis daarvan conclusies te trekken, stelt Van Loon. “We hebben nu enkel gekeken bij een kleine groep patiënten, maar we willen natuurlijk liefst grote groepen vergelijken met verschillende operateurs en verschillende operatietechnieken. Dat doen we in vervolgonderzoek.”